top of page
Post: Blog2_Post

İLK BİLGİSAYARIN TARİHİ VE EVRİMİ

  • pro semih
  • 11 Kas 2019
  • 2 dakikada okunur

Bilgisayar, geçmişten günümüze her işimizde bize yardımcı olan teknolojik dostumuz. Bugün ise ilk hallerinin tarihini ve evrimini inceleyeceğiz.

İlk Temeller

📷

Bilgisayar çağımızın en model teknolojik aleti, ancak geçmişi hakkında bildikleriniz İnternet’te yayınlanan kaynaklar ile kısıtlı. Bugün sizlere zamanında oluşturduğum notlarımı buraya yazarak bu aletin uzak ve yakın geçmişini ele alacağız.

Her şeyden önce bilgisayar ilk olarak karşımıza işlemcili, hatta elektronik devreli olarak çıkmadı. M.Ö 2000 veya 2500 yılları arasında ortaya çıkan ilk alet tahtadan yapılma çerçevesi, çubukları, halkaları bulunan bir Abaküs‘tür. 15.yy yani 1600‘lü yıllara kadar abaküs, basit işlemler için kullanılan bir sayı aracıydı. 1642 yılında Blaise Pascal, ilk işlevli hesap makinesini kendisi üretti ancak, o bile bazı yerlerde yetersiz kalıyordu.

1671 yılında Gottfreid Willhelm von Leibniz, 1820 yılında Charles Xavier Thomas, 1823 yılında ise Charles Babbage hesap makinesi kavramını geliştirmiştir ancak bunlar, toplumda çokta büyük bir işlev sağlamamıştır. Esas gelişme patlaması 1890 yılında Hermann Hollerith tarafından “Delikli Kart Sistemi” ile işlemlerdeki hata payını büyük ölçüde azaltmıştır.

İlk Temel Bilgisayar Modelleri

📷

Ancak hesap makineleri, yerlerini daha büyük ve daha ağır bilgisayarlara bıraktı. Bu süre zarfında ilk olarak ortaya çıkan ve bilgisayar teriminin temelini atan makine 1937 yılında Howard Hathaway Aiken tarafından tasarlanan ve üretilen “Mark 1” oldu.

Bu makine de “Delikli Kart Sistemi” ile çalışıyordu ancak, logaritmatik ve trigonometrik işlemleri yavaş, hatasız ve tam otomatik olarak çözüyordu. 1945 yılı malum II.Dünya Savaşı patlak vermişken 2 Amerikan mühendis J. Presper Eckert ve John W. Mauchly ekibiyle beraber yukarıda gördüğümüz ENIAC isimli bilgisayarı tasarlıyorlar. En büyük avantajları işlemcilerin doğuşuna sebep olan Elektron Tüplerinin ilk kez kullanılışı ve RAM bellek desteğinin kullanılışıdır.

ENIAC‘ın esas amacı ise ABD ordusunun yüksek menzilli top atışları hesaplamalarına yardımcı olmasıdır. Ancak bu bilgisayar da bir süreden sonra ömrünü tamamlıyor. Aynı ekip bu sefer 1952 yılında DEVAC ve UNIVAC ile geri döner. DEVAC‘ın ömrü kısa olur ve bir seneye kalmadan işlevi sona erer ancak UNIVAC ticari amaçlar için üretildiğinden daha sağlamdır ve ömrünü bir kaç sene sürdürür. 1960 yılına doğru artık elektron tüplerinin yerini transistörler, daha sonrasında ise transistörlerin yerini entegre devreler almıştır. Bizim bugün ki kullandığımız işlemcilerin belirli sayıda birleştirilen entegrenin küçültülüp, birleştirildiği halidir.

İlk Taşınabilir Bilgisayar

📷

Bu gördüğünüz ilk taşınabilir bilgisayardır. Olivetti markasının 1962-1965 yılları arasında üstünde çalışıp ürettiği Programma 101‘dir. Kendisi Apollo 11‘in inişinde hesaplama yapması için kullanılmıştır. Hesaplamalar konusunda hataya yer vermeyerek inişi başarı ile gerçekleştirdiği bilinir.

Yavaş işlem yapması ile ün salmış bu bilgisayarların 1 Megahertz ile çalıştığı için NASA‘nın envanterinde bu modelden bir kaç tane bulundurulduğu biliniyordu. Bunun haricinde Türkiye’nin envanterine 1960 yılında getirilen ilk taşınabilir bilgisayar modeli ise IBM 650-DATA‘dır.

Tıpkı Programma 101 gibi 1 Mhz ile işlem yapmasından dolayı IBM 650-DATA envanterden kısa bir süre sonra tamamen kaldırıldı. Bugünlerde ise Kasa adını verdiğimiz belirli parçalardan, giriş ve çıkış portlarından oluşan bilgisayar modeli veya Taşınabilir bilgisayar modeli geliştirilmeye ve çeşitli markalar tarafından üretilmeye devam ediyor…


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

©2019, my game blogum tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page